naturens eget spisekammer

Planter spirer og skovbunde rundt omkring dufter af ramsløg. Lækre (og til tider smertefulde) brændenælder stikker op af jorden, og mælkebøttens blomster og gør samtlige græsplæner mere gule end grønne.

Der er masser af muligheder for at finde mad derude. Her er nogle bud på planter, som du kan finde ude i naturen og kan tage med hjem i køkkenet.

Løgkarse finder man normalt i parker, ved skovveje, i skovbryn og hegn, hvor de vokser på fugtig og næringsrig jord. De unge blade er bedst før, planten begynder at blomstre i maj-juni, og de kan bruges i salater, som pynt og i saucer. De har det dog bedst af at undgå at blive kogt.

Ramsløg er efterhånden den mest kendte plante fra naturens eget spisekammer, som kan bruges i wokretter, som grøntsag, som krydderurt, eller som kan tørres til senere brug.

Brændenælder er også ret lækre. Ved forsigtigt at plukke dem, kan man skolde dem med kogende vand, hvorved de smertefulde brændhår uskadeliggøres, og bladene bliver klar til brug.

Den let genkendelige plante kan plukkes i det meste af landet, og hvis man tager de nye topskud, så har man nogle lækre blade, som kan benyttes som spinat, til pesto, i wok, suppe og i brød. Eller en kop te, hvis man er mere til det.

Andre spiselige planter er skvalderkål, dunhammer, bøgeblade, vild kørvel, mælkebøtter, skovsyre osv. osv. Ja, så har du lyst til at udforske naturen og gøre dine retter mere spændende, så er der rig mulighed for det – og mange af disse planter er desuden rig på forskellige vitaminer – god fornøjelse.

Kategorier: Mad og Sundhed